woensdag 29 september 2010

Goud weetjes

Wat  leuke algemene goud feitjes welke ik ben tegen gekomen.

Het chemische symbool van goud Au is de afkorting van het Latijnse aurum. De naam goud is afgeleid van de Indo-europese wortel ghelwa, wat in het Sanskriet leidde tot jval.


Goud Nugget
Goud werd als eerste gebruikt door de Egyptenaren, Grieken, Chinezen en Romeinen. Goud wordt ondergronds gedolven en wordt in het algemeen gevonden in nuggets. China produceerde het meeste goud in de wereld maar werd onlangs ingehaald door Zuid-Afrika.Er zijn drie beroemde gold rushes geweest de Californische de Australische en de Klondikse.

De huidige grote economische betekenis van goud is het gevolg van het zeer grote vertrouwen in de waardevastheid van dit edelmetaal. Amper een eeuw geleden was goud nog de basis voor ons geld. In de “goud standaard” was de waarde van een valuta eenheid gelijk aan een hoeveelheid goud. Hoewel deze standaard in 1973 is losgelaten, gebruiken overheden hun voorraad goud nog steeds bij het tegengaan van geldontwaarding (inflatie). Ook voor de moderne beleggers is goud een haast niet meer te missen component in een goed gespreide portefeuille.

Goud is vandaag de dag een onmisbare industriële grondstof. Een mobiele telefoon bijvoorbeeld kan niet zonder en bevat ongeveer 0,035 gram Goud . Goud beschermt satellieten tegen UV straling. Het wordt gebruikt in de bestijding van kanker en in de tandheelkunde.

De goudprijs wordt bepaald per Troy ounce, dat is ongeveer gelijk aan 31,1 gram. Deze wordt uitgedrukt in een bepaald bedrag aan Amerikaanse dollars, te bepalen op de goudmarkt. In 2010 kwam de goudprijs op een recordstand te staan. Het vorige record dateerde van 21 januari 1980.

Vanwege de relatieve waardevastheid worden ook op het internet steeds meer sites geopend waar met virtueel bezit van goud kan worden betaald of gehandeld.

Kijk ook eens voor een uitgebreidere achtergrond op:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouden_standaard_%28economie%29

Geen opmerkingen:

Een reactie posten